viernes, 8 de mayo de 2020

4 ANYS del 11 al 15 de maig / 4 AÑOS del 11 al 15 de mayo



RUTINES

Les rutines escolars, podem continuar fent-les igual Cantant les cançons associades a aquesta rutina i que ells saben: bon dia, els dies de la setmana, cançons de la primavera, sol solet...

Activitats de calendari:

- Canvi de mes, maig i un refrany associat tipus “Maig arribat, un jardí a cada prat”.
            - Envoltar el dia, direm dia de la setmana, número de dia, el mes.
            - Mirem el dia que fa i que el dibuixen en el calendari, un sol, un núvol , vent…
            - Cantar alguna cançó com: sol solet, xip-xap cauen gotes, que llueva que llueva…
- Recordem el nom dels nostres companys, podem escriure els que comencen per una lletra determinada (alguns podran fer-ho sols a uns altres els haurem d'ajudar (cadascun té un ritme), bé fonema a fonema o escrivint el nom i que el copien.
- També podem aprofitar aquest moment del dia per parlar dels seus sentiments i emocions. Que identifiquem com es senten a partir del conte treballat a classe, el monstre de colors, per tal de saber si estan alegres, tristos, enfadats, en calma...

TASQUES ESCOLARS

Després d’introduir-nos la setmana passada en el món marí i en com cuidar-lo, vos proposem al llarg de les setmanes que ens queden del mes de maig, aprofundir els vostres coneixements sobre un animal marí molt especial: EL DOFÍ

Per a començar vos proposem una endevinalla del dofí:

«TÉ EL DO DE LA SIMPATIA I ÉS FI I MOLT INTEL·LIGENT. APRÈN ELS JOCS QUE LI ENSENYEN I ÉS DELÍCIA DE LA GENT. SUPOSE QUE JA SAPS QUI ÉS. JO HO HE DIT…I NO ET DIC MÉS.»

Una vegada que ho endevinen, que facen un dibuix del dofí sense cap tipus d’ajuda visual.
Passarem a preguntar-les què coneixen del dofí, això ens servirà per a comparar els coneixements que tenia abans del projecte amb els nous coneixements assolits al finalitzar el projecte.
Després, vos proposem tal i com faríem a l’escola, buscar la informació que tingueu a casa sobre aquest tema, el mar i els dofins, podem buscar contes, pel·lícules, imatges, joguets... i tenir-los localitzats en algun lloc de la casa al llarg d’aquestes setmanes.

Per introduir el tema escoltarem el conte: «Una aventura de dofins»



* Expressió oral:

- Que ens conten el conte ells i elles als adults per a veure el seu nivell de comprensió, que ens diguen quins animals surten al conte, que descriguen els personatges, com solucionen el problema del tauró...
- Fer un dibuix d'allò que més els ha agradat del conte.
- Triar alguns animals que apareixen al conte per a dibuixar-los, calcar-los i pintar-los. Amb els animals podeu jugar a fer un teatre i representar el conte.
- Jugar amb les consonants D i F , afegint després les vocals, per veure com canvia el so.
  * Lectoescriptura:
Farem activitats similars a les setmanes anteriors per a treballar el so de les lletres, la composició de paraules i el traç de la grafia:

- Escriure en una fulla la paraula DOFÍ. Podem ajudar-los diguen-los el so de cada lletra.
- Com hem fet abans amb els sons. Acompanyem a les consonants D i F, amb cada una de les vocals. Busquen paraules que comencen per DA, DE, DI, DO, DU, FA, FE, FI, FO, FU.
- Escriure o copiar el nom d’altres animals marins utilitzant lletres d'imant, plàstic, paper... per tal de fer composició de paraules.
- Pensar quins companys de classe, amics o familiar comencen per la mateixa lletra que l’animal. Per exemple, Dofí comença per la lletra D de Dani, Daniela...

* Activitats del projecte:

QUÈ ÉS UN DOFÍ?
- Fem una conversa per tal se saber què és un dofí, podem ajudar-los amb preguntes del tipus: és una planta?, és un animal?, és un animal terrestre?...
- Una activitat interessant és buscar la paraula DOFÍ al diccionari per a que veuen la importància de conèixer l’abecedari per tal de buscar primer la D, després la O...
Si no teniu diccionari, la definició és: «Los delfines son mamíferos acuáticos que habitan en casi todo los mares del planeta. Aunque viven en mar abierto hay muchas veces que se acercan casi hasta la orilla. Los delfines no tienen nariz por lo que respiran por un agujero que tienen encima de la cabeza»
Expliquem als xiquets i xiquetes les paraules d’aquesta definició.

CÓM ÉS UN DOFÍ?
- Observem imatges de dofins si podem en un ordinador, mòbil, en contes... i deixar que ells ens expliquen què observen en el seu cos.

- Dibuixar o calcar un dofí i ajudar-los a que escriguen o copien les paraules de les parts del cos. És interessant recordar aquestes paraules diàriament per a que les aprenguen.


 

Expliquem el nom de cada part i per a què serveix, després podeu fer les activitats que vos proposem.
- ESPIRACLE: És un forat que tenen els dofins i que necessiten per a respirar. Quan baixen al mar, tanquen aquest forat per a que no els entre aigua als pulmons.

*Activitat: posar-se les mans al pit i respirar profundament per a notar els vostres pulmons.
- ALETA DORSAL: Li ajuda a mantenir l'equilibri.
- ALETES PECTORALS: Li ajuden a canviar la direcció quan estan nedant.
- ALETA CAUDAL: És l’aleta que utilitza per a desplaçar-se endavant.
L’aleta caudal és molt important per a nedar i podem diferenciar tipus d’animals marins segons aquesta aleta, els dofins o les balenes que són mamífers, neden movent l’aleta caudal de dalt cap abaix:

(dofins)

(balenes)

Els peixos tenen l’aleta caudal diferent i neden movent aquesta aleta de dreta a esquerra, podem comprovar-lo amb aquest vídeo. I atenció, els taurons, també són peixos!

*Activitat: juguem a que som peixos o dofins i ens desplacem pel passadís de casa nedant. Recordeu: els dofins i els peixos neden de forma diferent!

* Activitats de plàstica:

Com activitat de plàstica, vos proposem fer un puzzle de dofins. És molt fàcil, només heu de pintar un dibuix d’un dofí, aquí vos deixem una imatge per si teniu impressora, si no, no fa falta, podeu fer el dibuix vosaltres. Una vegada dibuixat i pintat, practiqueu amb les tisores, heu de tallar el vostre dibuix en tres o quatre trossos i després muntar el dibuix a mode de puzzle i pegar-lo en una altra fulla.
 

En aquest vídeo podeu aprendre a dibuixar un dofí: 


* Activitats matemàtiques:

Aquesta setmana podeu continuar amb els jocs amb taps que vos proposarem la setmana passada:
- Agrupar els taps segons el seu color o grandària, comptar-los i fer grups.
- Joc de sumar: llancem un dau i agafem tants taps com puntets té el dau i els deixem a l’envàs d’un iogurt, tornem a llançar el dau i fem el mateix deixant els taps en un altre iogurt, després fiquem tots els taps junts i comptem, ja hem fet una suma!
- Ficar 2 taps a una ouera (millor si l’ouera és de 6) i demanar-los que han d’omplir l’ouera, (millor que siga amb taps de diferent color) quants faltaven?
- Fer series amb els taps: roig-blau-verd-roig-blau-verd...
- Fer el traç de les formes amb taps.

            * Altres activitats:

- Escoltar una cançó de dofins: 

- Podeu mirar aquests vídeos on podreu gaudir de veure dofins a la nostra platja:

 


* Treball en valors:
Aquesta setmana vos proposem veure aquest curt que ens transmet que tots som igual de importants i necessaris.


ACTIVITATS LÚDIQUES
A les vesprades recomanem fer activitats més lúdiques o que impliquen moviment perquè gasten energia, algunes idees són:
- Ara que podeu eixir de casa, aprofiteu les vesprades per a fer exercici, anar amb la bici o el patinet. També podeu eixir només a passejar i observar com ha canviat la ciutat ara que és primavera. Busqueu formigues, insectes, flors... podeu aprofitar per a agafar palets, fulles, pedretes... per a fer després manualitats a casa.

* Jocs d’experimentació i manipulació:
Dibuixa un dofí i observa com es torna de veritat amb l’aigua:


            * Jocs de moviment:


Per a fer relaxació i escoltar balenes i dofins: 

* Activitats d’estimulació del llenguatge:
* Pràxies
 (amb els minion)
* Onomatopeies
(endevinar els sons)
* Rimes amb moviment
(delfines)

Una abraçada molt forta i afectuosa per a tots.

ÀNIM. ENS QUEDEM A CASA. JUNTS SOM UN.
Pepa y Laura.
---------------------------------------------------------------------------
RUTINAS

Las rutinas escolares, podemos continuar haciéndolas igual Cantante las canciones asociadas a esta rutina y que ellos saben: bon día, los días de la semana, canciones de la primavera, sol solet...

Actividades de calendario:

- Cambio de mes, mayo y un refrán asociado tipo “Maig arribat, un jardí a cada prat”.
- Rodear el día, diremos día de la semana, número de día, el mes.
- Miramos el día que hace y que lo dibujen en el calendario, un sol, una nube , viento…
- Cantar alguna canción como: sol solet, xip-xap cauen gotes, que llueva que llueva…
- Recordamos el nombre de nuestros compañeros, podemos escribir los que empiezan por una letra determinada (algunos podrán hacerlo solo a otros los tendremos que ayudar (cada uno tiene un ritmo), bien fonema a fonema o escribiendo el nombre y que lo copian.

- También podemos aprovechar este momento del día para hablar de sus sentimientos y emociones. Que identifiquen cómo es sienten a partir del cuento trabajado en clase, el monstruo de colores, para saber si están alegres, tristes, enfadados, en calma...

TAREAS ESCOLARES

Después de introducirnos la semana pasada en el mundo marino y en cómo cuidarlo, os proponemos a lo largo de las semanas que nos queden del mes de mayo, profundizar vuestros conocimientos sobre un animal marino muy especial: EL DELFÍN

           
Para empezar os proponemos una adivinanza del delfín:

            «TÉ EL DO DE LA SIMPATIA I ÉS FI I MOLT INTEL·LIGENT. APRÈN ELS JOCS QUE LI ENSENYEN I ÉS DELÍCIA DE LA GENT. SUPOSE QUE JA SAPS QUI ÉS. JO HO HE DIT…I NO ET DIC MÉS.»

           
Una vez que lo adivinen, que hagan un dibujo del delfín sin ningún tipo de ayuda visual.
Pasaremos a preguntarles qué conocen del delfín, esto nos servirá para comparar los conocimientos que tenía antes del proyecto con los nuevos conocimientos logrados al finalizar el proyecto.
           
Después, os proponemos tal y como haríamos en la escuela, buscar la información que tengáis en casa sobre este tema, el mar y los delfines, podemos buscar cuentos, películas, imágenes, juguetes... y tenerlos localizados en algún lugar de la casa a lo largo de estas semanas.

           
Para introducir el tema escucharemos el cuento: «Una aventura de delfines»

           
* Expresión oral:

- Que nos cuenten el cuento ellos y ellas a los adultos para ver su nivel de comprensión, que nos digan qué animales salen al cuento, que describan los personajes, como solucionan el problema del tiburón...
- Hacer un dibujo de aquello que más los ha gustado del cuento.
- Elegir algunos animales que aparecen al cuento para dibujarlos, calcarlos y pintarlos. Con los animales podéis jugar a hacer un teatro y representar el cuento.
           
- Jugar con las consonantes D y F , añadiendo después las vocales, para ver como cambia el sonido.

* Lectoescritura:

           
Haremos actividades similares en las semanas anteriores para trabajar el sonido de las letras, la composición de palabras y el trazo de la grafía:

            - Escribir en una hoja la palabra DELFÍN. Podemos ayudarlos diciendo el sonido de cada letra.
            - Como hemos hecho antes con los sonidos. Acompañamos a las consonantes D y F, con cada una de las vocales. Buscar palabras que empiezan por DA, DE, DI, DO, DU, FA, FE, FI, FO, FU.
            - Escribir o copiar el nombre otros animales marinos utilizando letras de imán, plástico, papel... para hacer composición de palabras.
            - Pensar qué compañeros de clase, amigos o familiar empiezan por la misma letra que el animal. Por ejemplo, Delfín empieza por la letra D de Dani, Daniela...

* Actividades del proyecto:
  ¿QUÉ ES UN DELFÍN?
- Hacer una conversación para saber qué es un delfín, podemos ayudarlos con preguntas del tipo: ¿es una planta?, ¿es un animal?, ¿es un animal terrestre?…
- Una actividad interesante es buscar la palabra DELFÍN en el diccionario para que vean la importancia de conocer el abecedario para buscar primero la D, después la E…

Si no tenéis diccionario, la definición es:  «Los delfines son mamíferos acuáticos que habitan en casi todo los mares del planeta. Aunque viven en mar abierto hay muchas veces que se acercan casi hasta la orilla. Los delfines no tienen nariz por lo que respiran por un agujero que tienen encima de la cabeza»

Explicamos a los niños y niñas las palabras de esta definición.

            ¿
CÓMO ES UN DELFÍN?

           
- Observamos imágenes de delfines si podemos en un ordenador, móvil, en cuentos... y dejar que ellos nos explican qué observan en su cuerpo
           
- Dibujar o calcar un delfín y ayudarlos a que escriban o copien las palabras de las partes del cuerpo. Es interesante recordar estas palabras diariamente para que las aprendan.
            Explicamos el nombre de cada parte y para que sirve, después podéis hacer las actividades que os proponemos.

           
- ESPIRÁCULO: Es un agujero que tienen los delfines y que necesitan para respirar. Cuando bajan al mar, cierran este agujero para que no los entre agua en los pulmones.
           
*Actividad: ponerse las manos en el pecho y respirar profundamente para notar los pulmones.
           
- ALETA DORSAL: Le ayuda a mantener el equilibrio.
           
- ALETAS PECTORALES: Le ayudan a cambiar la dirección cuando están nadando.
           
- ALETA CAUDAL: Es la aleta que utiliza para desplazarse adelante.
La aleta caudal es muy importante para nadar y podemos diferenciar tipos de animales marinos según esta aleta, los delfines o las ballenas que son mamíferos, nadan moviendo la aleta caudal de arriba hacia abajo:
              (delfines)

           (ballenas)

Los peces tienen la aleta caudal diferente y nadan moviendo esta aleta de derecha a izquierda, podemos comprobarlo con este vídeo. Y ¡atención, los tiburones, también son peces!


*Actividad: jugamos a que somos peces o delfines y nos desplazamos por el pasillo de casa nadando. Recordad: ¡los delfines y los peces nadan de forma diferente!

            * Actividades de plástica:
            Como actividad de plástica, os proponemos hacer un puzzle de delfines. Es muy fácil, solo tenéis que pintar un dibujo de un delfín, aquí os dejamos una imagen por si tenéis impresora, si no, no hace falta, podéis hacer el dibujo vosotros. Una vez dibujado y pintado, practicáis con las tijeras, tenéis que cortar vuestro dibujo en tres o cuatro trozos y después montar el dibujo a modo de puzzle y pegarlo en otra hoja.
  

En este vídeo podéis aprender a dibujar un delfín: 


* Actividades de matemáticas:
Esta semana podéis continuar con los juegos con tapones que os propusimos la semana pasada:

            - Agrupar los tapones según su color o tamaño,
contarlos y hacer grupos.
            - Juego de sumar: lanzamos un dado y cogemos tantos tapones como puntitos tiene el dado y los dejamos en un envase de un yogur, volvemos a lanzar el dado y hacemos lo mismo, dejando los tapones en otro yogur, después metemos todos los tapones juntos y contamos, ¡ya hemos hecho una suma!

           
- Meter 2 tapones en una huevera (mejor si la huevera es de 6) y pedirles que tienen que llenar la huevera, (mejor que sea con tapones de diferente color) ¿cuántos faltaban?
            - Hacer series con los tapones: rojo-azul-verde-rojo-azul-verde...
            - Hacer el trazo de las formas con tapones.
* Otras actividades:
- Escuchar una canción de delfines: 

- Podéis mirar estos videos para ver delfines en nuestra playa:


* Trabajo en valores:
Esta semana os proponemos ver este corto que nos transmite que todos somos igual de importante y necesarios pese a nuestras diferencias.

ACTIVIDADES LÚDICAS
Por las tardes recomendamos hacer actividades más lúdicas o que implican movimiento porque gastan energía, algunas ideas son:
- Ahora que podéis salir de casa, aprovechad las tardes para hacer ejercicio, ir con la bici o el patinete. También podéis salir solo a pasear y observar cómo ha cambiado la ciudad ahora que es primavera. Buscad hormigas, insectos, flores... podéis aprovechar para coger palos, hojas, piedrecitas... para hacer después manualidades a casa.
* Juegos de experimentación i manipulación:
Dibuja un delfín y observa como se mueve de verdad con el agua: 

            * Juegos de movimiento:


Para hacer relajación y escuchar ballenas y delfines: 
 

- Juego de imitar animales.
* Actividades de estimulación del lenguaje:
* Praxias
 (con los minion)
* Onomatopeyas
 (adivinar els sonidos)
* Rimas con movimiento
 (delfines)

Un abrazo muy fuerte y cariñoso para todos.
ÁNIMO. NOS QUEDAMOS EN CASA. JUNTOS SOMOS UNO.
Pepa y Laura.

No hay comentarios:

Publicar un comentario