martes, 31 de marzo de 2020

RECURSOS PER A TREBALLAR AUDICIÓ I LLENGUATGE A CASA- SPE

LLISTAT DE RECURTSOS PER A TREBALLAR EL LLENGUATGE A CASA


Des del SPE V03 de Sagunt, volem que sapigueu que estem prop de vosaltres i per això hem preparat un llistat de recursos (webs, apps, material imprimible, recomanacions...) per a la vostra disposició i que puga servir de guia durant aquest temps a casa.

Hi ha molts recursos per a diferents gustos i necessitats. Si necessiteu alguna aclaració particular podeu contactar amb nosaltres a través del correu electrònic.

Atentament,

Mestra especialista d'Audición y Lenguaje.


INFANTIL

Webs


Recursos on-line per a estimular el llenguatge oral en tots les seus vessants: vocabulari, discriminación auditiva, etc.





APPS

Los tres cerditos (it book): App per a treballa tots els aspectes del llenguatge. El gato con botas it book: App per a treballa tots els aspectes del llenguatge. Piratas Nathan
Soy Visual: App per a descarregar activitats relacionades amb lectoescriptura, vocabulari, sintaxi, etc.
José aprende, Fundación Orange: contes de rutines, autocures i emocions amb pictogrames.
Mis animales Wonderkind: A través d'ella podem fer descripcions orals, millorem el vocabulari i la sintaxi.
Mi ciudad Wonderkind: A través d'ella podems fer descripcions orals, millorant el vocabulari i la sintaxi.
En el circo Wonderkind: A través d'ella podems fer descripcions orals, millorant el vocabulari i la sintaxi.
Pocoyo  Hiden  Objects: Comprensió de les pistes  per a     trobar els objectes que s'indiquem. Treballa vocabulari i la comprensió escrita.
Story dice: Crear històries o frases amb els elements dels daus de cada tirada (fins a 10 daus).
Casa de familia (My town): Augmenta vocabulari de les diferents zones de la casa, es treballa sobretot el joc simbòlic amb diferents personatges en diferents espais de la llar.
Sort it out 1 y 2: Es treballen les famílies de paraules.


APPS PER A PRÀXIES I BUF:

Moggy Speak: Esta aplicació té com objetiu estimular la parla a través de jocs amb Moggy. Inclou jocs especialment pensats per a treballar: la respiració, exercicis per a l'estimulació facial i també per a treballar expresió verbal i vocabulari.
Huff n puff: App per a millorar el buff a través del joc.


APPS PER A DISCRIMINACIÓ AUDITIVA I SONS:

Sound Effects: App per a treballar la discriminació de sons.
Talking Pocoyó: Graba i reprodueix allò que dius, ideal per a treballar l'articulació de fonemes afectats en dislàlies. A més, Pocoyó balla i toca diferens instruments musicals, ideal per a treballar el ritme, i a la vegada realitza sons i gestos de distints animals per a que el xiquet discrimine auditivament (amb Pocoyó gestual) de quin animal es tracta.
First sounds: Aplicació per a treballar discriminació auditiva de sons d'animals i onomatopeies.
Caja de MUUU: Aplicació per a treballar discriminació auditiva de sons d'animals i onomatopeies.
Touch de Sounds: Aplicació per a la reproducció de sons de l'entorn.
Moobox: Aplicació per a discriminació auditiva d'animals.


APPS PER A TREBALLAR DISLÀLIES, LECTO-ESCRIPTURA, CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA I DISCRIMINACIÓ AUDITIVA. (ANDROID):


Juega Sílabas: Aplicació per a treballar la consciència sil·làbica.
Palabras dominó: Per a un nivell un poc més avançat. Es tracta d'anar formant paraules per camp semàntic unint les sílabes que la componen.
El juego silábico: Destinada primordialment a la lectura de síl·labes (directes i inverses), oracions, embarbussaments, etc., ajudant en les dificultats que puguen aparèixer en lectura, com per exemple la invesió sil·àbica.
Máquina de sílabas: Ideal per a treballar consciència fonològica de manera lúdica, unint sons per anar formant síl·labes.
Deedu sílabas: Altra aplicació de Deedu, en aquesta ocasió per a treballar a nivell de síl·labes.
Conciencia Fonológica: Una APP molt divertida per a trebsllar consciència fonològica en general.
Silabando: Per a treballar tant síl·labes directes com inverses.

Hablando con Nok: Aplicació per a la discriminació auditiva dels fonemes.


APPS PER A TREBALLAR VOCABULARI

Alimentos Nathan: Aplicació per a treballar el vocabulari relacionat amb els aliments.
Animales Nathan: Aplicació per a treballar el vocabulari relacionat amb animals.
Intruso (sonia sousa): Aplicació per a treballar les relacions de significat entre paraules, buscant el intrús, es a dir, la imatge que no comparteix relació amb les demés.
Vida cotidiana Nathan: Aplicació per a treballar el vocabulari relacionat amb la vida quotidiana.
Transportes (dada company): Aplicació per a treballar el vocabulari relacionat amb els transports.
Learning colours: Una app molt divertida per a treballar els colors i expandir el seu vocabulari a través d'objectes quotidians, fruites, animals i molt més.
384 puzzles para niños: es tracta d'una recopilació de puzles en els quals podem treballar diferents camps semàntics: animals, menjar, bany, cuina, mobles, cotxes i ferramentes.
Learn the proffesions: tot i que l'app és en anglés, es pot adaptar als nostres interessos. Podem aprofitar per a treballar l'expressió oral, per a que ens conten on està l'animal, els objectes que hi ha al voltant...
Empareja imágenes: esta aplicació és un memory però, en format digital. Esta APP inclou 8 memorys de diferents camps semàntics: cotxes, roba…
Flash Cards: Vocabulari bàsic amb suport de la paraula oral i escrita. Sols per a Iphone.


APPS PER A TREBALLAR MORFOSINTAXI (ESTRUCTURACIÓ DE FRASES)

Story Cubes: aplicació molt divertida per a crear històries. Sols per a iOS.
Estructuración del lenguaje. Editorial GEU: aplicació per a l'estructuració de frases. Sols per a iOS.
Isecuencias: Pensada per a treballar l'organització temporal a través de seqüencies temporals que es deuen ordenar cronològicament, anticipant conseqüències i associant emocions. Sols per a iOS.

ALTRES APPS

Aula Social: esta APP està indicada per a la creació d'històries socials de forma digital.
ABA Emotions: està en anlgés però podems utilizar-la per a la identificació de les emocions.
Día a Dia: aplicació promoguda per Fundació Orange. És un diari visual que permet organitzar, estructurar i anticipar rutines i altres activitats de forma personalitzada.



JOCS I ACTIVITATS D'ESTIMULACIÓ

Programas en rtve y clan: per a treballar les diferents matèries, cada dia s'ofereix contingut d'una assignatura diferent. Estos continguts van dirigits a diferents edats segons l'horari.
Jugar al Veo-veo: El joc de tota la vida, veiem un objecte i mencionem per quina lletra comença. És un joc molt bo per a treballar la consciència fonològica.
Juego de palabras encadenadas: joc d'expresió oral que consisteix en dir una paraula per a que, la persona següent diga altra paraula diferent però, que comence per l'última síl·laba de la paraula anterior. Exemple: “casa, sabata, tassa...”
Actividades con rimas: trobar dos paraules que rimen mitjançant imatges, fer grups o parelles de paraules que rimen, acabar rimes proposades… (també es pot jugar amb video de Youtube de Tamara Chubarovsky).
Juego de adivinanzas: Podems jugar amb targetes d'imatges si les tenim i sino no cal. Un dels jugadors imagina un objecte, animal, ofici, etc. i ha de descriure-lo per a que l'altre l'encerte. Una variant pot ser adivinant a través de preguntes.


Fer lletres amb platilina (amb xurros de plastilina, donar forma a les lletres i despres pasar la ma per damunt de la lletra, emitint el so de la mateixa).
Pintar amb el dit les lletres en l'esquena, en la ma, en l'aire o en l'arena i jugar a encertar-les, indicant el nom de la lletra, per exemple /eme/ i el so de la llegra
/mmm/.

Llegir contes.
Fer una recepta junts: En la web, youtube, podeu trobar videos que vos donaran idees i també podeu improvisar i utilitzar la imaginació.

Jugar a puzzles

Joc simbòlic (cuinetes, nines, cotxes, disfresses...): el joc simbòlic és un joc molt estimulant per all desenvolupament en general i per al llenguatge en particular. A través de jugar a posar-se en diferents situacions, xiquets i xiquetes aprenen: vocabulari, torn conversacional, funcione del llenguatge (demanar, compartir informació…), etc.
El joc simbòlic pot ser: vivenciat (en primera persona “fer como si sóc...”) o projectat (jugar a que els ninots viuen històries). Ambdós són d'utilitat, sent el segon més propi de xiquetes i xiquets més majors (a través de minimóns por exemple).
El joc simbòlic pot durar toda l'etapa d'educació infantil i primaria, i és molt útil per a que xiquets i xiquetes expressen i descarreguen les seues emocions i preocupacions a través del mateix.
Fer “circuits “ per casa per a que gategen, salten , encistellen... en definitiva per a que es menegen i es diverteixen.
Videos musicals per a ballar. Podeus trabar moltes idees en youtube dirigides a diferents edats i gustos.
Fer manualitats (pintar, papiroflexia, dibuixar, ...) Hi ha moltes idees en youtube i internet.


Activitats casolanes per a treballar el bufament:

Bufar ajuda en el desenvolupament del llenguatge, exercitant els músculs que intervenen en la parla, especialment els de les galtes. El buf, a més, millora la pronunciació i ajuda a consolidar els fonemes.
1.  Movem objectes en l'aigua bufant: Una palleta i qualsevol ninot o objecte que els afrade i unrecipient amb aigua i començar a fer carreres. A vore qui guanya!
2.  Fer serps de bambolles: Bufa per a fer bambolles que formen una serp de sabó. Les bambolles solen vindre en forma d'esferes individuals d'aigua i sabó. (https://mispompasdejabon.com/serpientes-de-colores/ t'ensenyaran a fer-les en tots els colors de l'arc de Sant Martí).
3.  Bufar boles en oueres: Si no tenim pilotes de suro o ping-pong, podem fabricar- les amb paper d'alumini. Agamef una ouera, que podem pintar també per a que quede més bonica, i fer carreres de bufament.

4.  Bufar bambolles en l'aigua amb una palleta i fer dibuixos: Demana-li que bufe fins que tinguen moltes bambolles. Després presiona suaument les bambolles per a wue puguen aparèixer en el paper. Repeteix el procés amb tants colors com vulga.
5.  Unflar globus: Si es menor de 8 anys, millor amb la supervisió d'un adulto. Als xiquets menors de 5 anys els sol costar un poc degut a la immaduressa de la seua capacitat pulmonar.
6.  Col·locar cinta en el sól en linies rectes i en zig-zag: El xiquet/a deurà bufar amb una palleta i guiar un pompó respectant les línies marcades per la cinta. Que bufe el pompó al llarg de cada línia amb la palleta. ¡Organitza una carrera amb el teu fill/a!
7.  Fes treballar la seua llengua: Posa una gota de compota de poma, xocolata, gelat o alguna cosa que li agrade molt i demana-li que el xuple amb la llengua.
8 . Pintar amb palletes: Col·locar un poc de pintura diluïda en un troç de paper i després deixar que el teu fill/a cree una obra mestra bufant amb una palleta.


Fabricar caixes sensorials:

Caixa de plàstic. Plenar-la d'aigua, arena, espuma, crema…

Estimulació sensorial tàctil: Jugar a agafar els objectes amb els ulls tancats.

Estimulació de l'atenció: En este joc lel xiquet/a deu prestar atenció a les indicacions per exemple, buscar coses de color roig, xicotetes, grans, que comencen per el so…

Exercitació de la psicomotricitat fina: Agafar els objectes de diferents maneres: amb els dits, amb les mans, amb pinces...


Treballar l'estimulació sensorial:

L'espill: Poden imitar el que fem mentre realitzem les nostres activitats diàries o amb el xiquet/a enfront que imite les cares o gestos que nosaltres fem, i al contrari.

--------------------------------------------------------

LISTADO DE RECURSOS PARA TRABAJAR EL LENGUAJE EN CASA


Desde el SPE V03 de Sagunto, queremos que sepáis que estamos cerca de vosotros y por eso hemos preparado un listado de recursos (webs, apps, material imprimible, recomendaciones...) para vuestra disposición y que pueda servir de guía durante este tiempo en casa.

Hay muchos recursos para diferentes gustos y necesidades. Si necesitáis alguna aclaración particular podéis contactar con nosotras a través del correo electrónico.

Atentamente,


Maestra especialista de Audición y Lenguaje.

INFANTIL

Webs

Recursos on-line para estimular el lenguaje oral en todas sus vertientes: vocabulario, discriminación auditiva, etc.

APPS



Los tres cerditos (it book): App para trabajar todos los aspectos del lenguaje. El gato con botas it book: App para trabajar todos los aspectos del lenguaje. Piratas Nathan
Isecuencias: aplicación que consiste en ordenar una historia en imágenes. Gracias a ella mejoraremos la orientación temporal, las narraciones, la sintaxis y también el vocabulario.
Soy Visual: App para descargar actividades relacionadas con lectoescritura, vocabulario, sintaxis etc.
José aprende, Fundación Orange: cuentos de rutinas, autocuidados y emociones con pictogramas.
Mis animales Wonderkind: A través de ella podemos hacer descripciones orales, mejoraremos el vocabulario y la sintaxis.
Mi ciudad Wonderkind: A través de ella podemos hacer descripciones orales, mejoraremos el vocabulario y la sintaxis.
En el circo Wonderkind: A través de ella podemos hacer descripciones orales, mejoraremos el vocabulario y la sintaxis.
Pocoyo Hiden Objects: Comprensión de las pistas para encontrar los objetos que se indican. Trabaja vocabulario y la comprensión escrita.
Story dice: Crear historias o frases con los elementos de los dados de cada tirada (Hasta 10 dados)
Casa de familia (My town): Aumenta vocabulario de las diferentes zonas de la casa, se trabaja ante todo el juego simbólico con distintos personajes en diferentes espacios del hogar.
Sort it out 1 y 2: Se trabajan las familias de palabras.

PRAXIAS Y SOPLO:

Moggy Speak: Esta aplicación tiene como objetivo estimular el habla a través de juegos con Moggy. Incluye juegos especialmente pensados para trabajar: la respiración, ejercicios para la estimulación facial y también para trabajar expresión verbal y vocabulario.
Huff n puff: App para mejorar el soplo a través del juego.


DISCRIMINACIÓN AUDITIVA Y SONIDOS:

Sound Effects: App para trabajar la discriminación de sonidos.
Talking Pocoyó: Graba y reproduce lo que le dices, ideal para trabajar la articulación de fonemas afectados en dislalias. Además pocoyó baila y toca varios instrumentos musicales, ideal para trabajar ritmo, y a su vez realiza sonidos y gestos de distintos animales para que el niño discrimine auditivamente (con apoyo gestual) de qué animal se trata.


First sounds: Aplicación para discriminación auditiva de sonidos de animales y onomatopeyas.
Caja de MUUU: Aplicación para discriminación auditiva de sonidos de animales y onomatopeyas.
Touch de Sounds: Aplicación para la reproducción de sonidos del entorno.
Moobox: Aplicación para discriminación auditiva de animales.

APPS PARA TRABAJAR DISLALIAS, LECTO-ESCRITURA, CONCIENCIA FONOLÓGICA Y DISCRIMINACIÓN AUDITIVA. (ANDROID):


Juega Sílabas: Aplicación para trabajar la conciencia silábica.
Palabras dominó: Para un nivel un poquito más avanzado. Se trata de ir formando palabras por campo semántico uniendo las sílabas que las componen
El juego silábico: Destinada primordialmente a la lectura de sílabas (directas e inversas), oraciones, trabalenguas etc., ayudando en las dificultades que pueden aparecer en lectura, como por ejemplo la inversión silábica.
Máquina de sílabas: Ideal para trabajar conciencia fonológica de forma entretenida, uniendo sonidos para ir formando sílabas.
Deedu sílabas: Otra aplicación de Deedu , en esta ocasión para trabajar a nivel de sílabas. Conciencia Fonológica: Una APP muy chula para trabajar conciencia fonológica en general. Silabando: Para trabajar tanto sílabas directas como inversas.
Hablando con Nok: Aplicación para la discriminación auditiva de los fonemas.

APPS PARA TRABAJAR VOCABULARIO

Alimentos Nathan: Aplicación para trabajar el vocabulario relacionado con los alimentos.
Animales Nathan: Aplicación para trabajar el vocabulario relacionado con los animales.
Intruso (sonia sousa): Aplicación para trabajar las relaciones de significado entre palabras, buscando el intruso, es decir, la imagen que no comparte relación con las demás.
Vida cotidiana Nathan: Aplicación para trabajar el vocabulario relacionado la vida cotidiana.
Transportes (dada company): Aplicación para trabajar el vocabulario relacionado con los transportes.
Learning colours: Una app muy divertida para trabajar los colores y expandir su vocabulario a través de los objetos cotidianos, frutas, animales y mucho más.
384 puzzles para niños: se trata de una recopilación de puzles en los cuales podemos trabajar diferentes campos semánticos: animales, comida, baño, cocina, muebles, coches y herramientas.


Learn the proffesions: aunque la app es en inglés, se puede adaptar a nuestros intereses. Podemos aprovecharla para trabajar la expresión oral, para que nos cuenten donde está el animal, los objetos que hay a su alrededor…
Empareja imágenes: esta aplicación es un memory pero en formato digital. Esta APP incluye
8 memorys de diferentes campos semánticos: coches, ropa…
Flash Cards: Vocabulario básico con apoyo de la palabra oral y escrita. Solo para Iphone.

APPS PARA TRABAJAR MORFOSINTAXIS (ESTRUCTURACIÓN FRASES)

Story Cubes: aplicación muy divertida para crear historias. Solo para IPhone/Ipad.
Estructuración del lenguaje. Editorial GEU: aplicación para la estructuración de frases. Solo para Iphone/Ipad.
Isecuencias: Pensada para trabajar organización temporal a través de secuencias temporales que se deben ordenar cronológicamente, anticipando consecuencias y asociando emociones. Solo para Iphone/Ipad.

OTRAS APPS

Aula Social: esta APP está indicada para la creación de historias sociales de forma digital.
ABA Emotions: está en inglés pero podemos utilizarla para la identificación de las emociones.
Día a Dia: aplicación promovida por Fundación Orange. Es un diario visual que permite organizar, estructurar y anticipar rutinas y otras actividades de forma personalizada.

JUEGOS Y ACTIVIDADES DE ESTIMULACIÓN


Programas en rtve y clan: para trabajar las diferentes asignaturas, cada día se ofrecen contenido de una asignatura diferente, estos contenidos van dirigidos a diferentes edades según el horario.
Jugar al Veo-veo: El juego de toda la vida , vemos un objeto etc y decimos por que letra empieza. Es un juego estupendo para trabajar la conciencia fonológica en los más pequeños.
Juego de palabras encadenadas: juego de expresión oral que consiste en decir una palabra para que, la persona siguiente diga otra palabra diferente, pero que empiece por la última sílaba de la palabra anterior. Ejemplo: “perro, ropa, pato, tomate…”
Actividades con rimas: encontrar dos palabras que rimen mediante imágenes, hacer grupos o dúos de palabras que rimen, terminar rimas propuestas… (también se puede jugar con video de Youtube de Tamara Chubarovsky).


Juego de adivinanzas: Podemos jugar con tarjetas de imágenes si las tenemos y sino no pasa nada. Uno de los jugadores imagina un objeto, animal , oficio etc y tiene que describirlo para que el otro lo adivine. Una variante se puede hacer adivinando a través de preguntas.

OTRAS ACTIVIDADES

Hacer letras con plastilina (con churros de plastilina, dar forma a las letras y después pasar la mano por encima de la letra, emitiendo el sonido de la misma).
Pintar con el dedo las letras en la espalda, en la mano, en el aire y en la arena y jugar a adivinarlas, indicando el nombre de la letra, por ejemplo /eme/ y el sonido de la letra/mmm/
Leer cuentos.
Hacer una receta juntos: En la web, youtube, podéis encontrar videos que os darán ideas y también podéis improvisar y usar la imaginación. https://clubdemalasmadres.com/cocinar- con-ninos/

Jugar a puzzles

Juego simbólico (cocinitas, muñecas, coches, disfraces...): el juego simbólico es un juego muy estimulante para el desarrollo en general y para el lenguaje en particular. A través de jugar a ponerse en diferentes situaciones, niños y niñas aprenden: vocabulario, turno conversacional, funciones del lenguaje (pedir, compartir información…), etc
El juego simbólico puede ser: vivenciado (en primer persona “hacer como si soy...”) o proyectado (jugar a que los muñecos viven historias). Ambos son de utilidad, siendo el segundo más propio de niñas y niños más mayores (a través de minimundos por ejemplo)
El juego simbólico puede durar toda la etapa de educación infantil y primaria y es muy útil para que niños y niñas expresen y descarguen sus emociones y preocupaciones a través del mismo.
Hacer “circuitos “ por casa para que gateen , salten , encesten... en definitiva para que se muevan y se diviertan.
Videos musicales para bailar. Podéis encontrar muchas ideas en you tube enfocadas a distintas edades y gustos.
Hacer manualidades   (pintar, papiroflexia, dibujar, ...) Hay muchas ideas en you tube e internet.

Actividades caseras para trabajar el soplo:

Soplar ayuda en el desarrollo del lenguaje, ejercitando los músculos que intervienen en el habla, especialmente los de las mejillas. El soplo además mejora la pronunciación y ayuda a consolidar los fonemas.


1.   Movemos objetos en el agua soplando: Una pajita y cualquier muñeco u objeto que les guste y un recipiente con agua y empezar a hacer carreras a ver quién gana!.
2.   Hacer serpientes de burbujas: Sopla para hacer burbujas que forman una serpiente de jabón! ¡Incluso puedes colorearlas! Las burbujas suelen venir en forma de esferas individuales de agua y jabón. (https://mispompasdejabon.com/serpientes-de-colores/ te enseñarán a hacerlas en todos los colores del arco iris).
3.  Soplar bolas en hueveras: Si no tenemos pelotas de corcho o ping pon, podemos fabricarlas con papel de aluminio. Cogemos hueveras de toda la vida, las podemos pintar para que queden más bonitas y hacer carreras de soplo.
4.  Soplar burbujas en el agua con una paja y hacer dibujos: Pídele que sople hasta que tengan un montón de burbujas. Luego presiona suavemente las burbujas para que puedan aparecer en el papel. Repite el proceso con tantos colores como quiera.
5.  Hinchar globos: Si es menor de 8 años, mejor con la supervisión de un adulto. A los niños menores de 5 años les suele costar un poquito debido a la inmadurez de su capacidad pulmonar.
6.   Colocar cinta en el suelo en líneas rectas y en zigzag: El niño/a deberá soplar con una pajita y guiar un pompón respetando las líneas marcadas por la cinta. Que sople una pompón a lo largo de cada línea con una pajita ¡Organiza una carrera con tu hijo/a!
7. Haz trabajar su lengua: Pon una gota de compota de manzana, chocolate, helado o algo que le guste mucho y pídele que lo lama con la lengua.
8.   Pintar con pajitas: Colocar un poco de pintura diluida en un trozo de papel y luego dejar que tu hijo/a cree una obra maestra soplando la pintura con una pajita.

Fabricar cajas sensoriales:


Caja de plástico. Llenarla de agua, arena, espuma, crema…

Estimulación sensorial táctil: Jugar a coger los objetos con los ojos cerrados.

Estimulación de la atención: En este juego la niña/o debe prestar atención a las indicaciones
por ejemplo, buscar cosas de color rojo, pequeñas, grandes, que empiecen por el sonido…

Ejercitación de la psicomotricidad fina: Coger los objetos de diferentes maneras: con los
dedos, con las manos, con pinzas…

Trabajar la estimulación sensorial:


El espejo: Pueden imitar lo que hacemos mientras realizamos nuestras actividades diarias o con la niña/o en frente que imite las caras o los gestos que nosotros hagamos.

No hay comentarios:

Publicar un comentario